Wednesday 13 May 2015

Care sunt broderiile mai ușoare pentru cusut?

Această întrebare este frecventă, dar n-are un singur răspuns. Dacă întrebați oamenii, care cos goblenuri, veți întălni răspunsuri diferite. Unii vă veți spune, că e foarte ușor, când broderia și schița sunt 1:1, dar alții vă veți spune, că e ușor, când broderia și schița sunt 1:4. Unii spun, că punctul de cruciuliță este mai ușor decât altele pasuri de tighel, dar alții spun, că punctul de goblen clasic este mai ușor decât altele pasuri de tighel. Are croitori de goblenuri, care vă vor spune, că goblenul este ușor când se coase cu un singur pas de tighel, pentru că așa nu puteți greși. Ar trebuie să facem o sinteză de toate lucrurile, cele ce am spus până aici. De aceea vă vom spune toate argumentele, care vă pot fi de ajutor când alegeți un goblen pentru cusut.
Goblenurile sunt mai ușoare când corespund la sțiința, care aveți pentru cusutul goblenurilor. Dacă ați cusut punct de cruciuliță, vă va fi mai ușor acest punct. Dacă ați cusut goblenuri cu dimensiuni mici, vă vor fi mai ușor aceste goblenuri. Dacă ați cusut în 1:1, vă va fi mai plăcut să coaseți așa. Înțelegerea de ce este ușor și ce este greu, este pe bază de lucrurile, pe care l-ați făcut la cusutul goblenului și nu este pe bază faptul dacă puteți coase sau nu puteți coase goblenuri. De exemplu – dacă vreți să coaseți o față de masă de Duftin și această față se coase cu pas de tighel satin, cu care n-ați lucrat, este clar, că vă va fi greu, dar trebuie să încercați. Așa este și cu majoritatea broderiilor. Dar este posibil goblenurile de Nimue să fie mai grele decât altele, pentru că instrucțiunile pentru cusut se schimbă des – unele culori se cos cu punct de cruciuliță sau cu o singură fibră, dar altele se cos cu două fibre. Trebuie să coaseți goblenurile de Nimue cu atenție mai mare și de aceea spunem, că aceste goblenuri sunt mai grele pentru cusut. Dar designurile de Nimue spun, că dacă știți să improvizați, puteți coase așa cum vă place. Așa producătorii de Nimue prezintă o purtare atentă despre clienții lor.
De aceea, când nu știți dacă goblenul este ușor sau greu, trebuie să încercați s-îl coaseți și să creați o operă de artă cu plăcere.

No comments:

Post a Comment